Aneurysma

Vijf tot negen procent van de mannen die ouder zijn dan 60 jaar heeft een aneurysma, maar merkt hier niks van.

Een aneurysma is een verwijding van een bloedvat en wordt veroorzaakt door een verzwakking van de wand van de slagader. Er is sprake van een aneurysma als de doorsnede van de slagader meer dan anderhalf keer zo groot is dan normaal en komt vaak voor in grotere lichaamsslagaders. Deze aandoening komt het meest voor in de aorta of de bekkenslagader, maar kan ook voorkomen in andere grote slagaders in de buik, de borstkas, de lies of de knieholte.

Doordat dit erfelijk bepaald is, komt het in sommige families meer voor dan in andere families. Daarnaast is aderverkalking een veel voorkomende oorzaak van een aneurysma. Bij vrouwen komt een aneurysma zelden voor.

Het verraderlijke aan een aneurysma is dat men in de meeste gevallen geen symptomen heeft, waardoor het vaak niet opgemerkt wordt. In de praktijk wordt dit vaak per toeval ontdekt tijdens een echo of CT-scan bij bijvoorbeeld een buik onderzoek.

Ondanks het feit dat men het vaak niet zelf ontdekt, is het wel gevaarlijk en zelfs levensbedreigend. De wand van de slagader waar de aneurysma is opgetreden, wordt steeds zwakker. Dit leidt uiteindelijk tot een scheuring van de wand wat een ernstige inwendige bloeding veroorzaakt. In de meeste gevallen komt de patiƫnt te overlijden.