Behandeling

Allereerst wordt de patiënt geadviseerd om veel te lopen. Wanneer men rookt, zal men moeten stoppen met roken. Wanneer men eerder al last had van een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of diabetes dan wordt er aandacht besteed om deze risicofactoren te verminderen.

Daarnaast is er medicatie om verdere vernauwing van de beenslagaders door stolsels te voorkomen. Echter kan deze medicatie de klachten niet verhelpen. Om de klachten te verhelpen, moet de vernauwing in de beenslagaders behandeld worden door middel van een dotterbehandeling of een bypass operatie.

Dotterbehandeling

Voor een dotterbehandeling wordt de patiënt plaatselijk verdoofd via de lies. De vaatchirurg plaatst via de slagader een katheter op de plaats van de vernauwing. Via de katheter wordt een ballonnetje naar de vernauwing geleid die vervolgens wordt opgepompt. De vaatchirurg herhaalt dit proces meestal enkele keren zodat de vaatwand goed oprekt. Soms wordt er ook een zogenaamde stent, een soort kokertje van gaas, in de vernauwing geplaatst om herhaaldelijke vernauwing te voorkomen. Als het ballontje leeggelopen is, verlaat deze via de slagader het lichaam en blijft de stent in de beenslagader achter.

Bypass operatie

De bypass operatie is een wat zwaardere behandeling. De vaatchirurg maakt in dit geval een omleiding langs de vernauwing in de beenslagader. De voorkeur gaat uit om hiervoor een andere ader uit het been te gebruiken. Een tweede optie is het inbrengen van een kunststof vaatprothese. De vaatchirurg is ongeveer twee uur bezig met de operatie. De patiënt zal na de behandeling nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven.